Stine-Jakobsson-Strømsø
Politikerne overøste helse- og omsorgssjef Stine Jakobsson Strømsø med ros for jobben hun og hennes etat har gjort for å oppnå ønskede kutt i omsorgsetaten. Likevel må hun gjøre jobben på nytt, med knapp tidsfrist.

Fortsatt ingen avklaring

Omsorgskaoset:

HATTENG Kommunestyret vedtok i onsdagens møte å opprettholde begge omsorgssentrene i kommunen. Men det er uavklart om vedtaket gir de innsparingene kommunestyret sjøl har vedtatt.
I forbindelse med busjettbehandlinga i desember fikk de enkelte etatene tildelt økonomiske rammer de skulle holde seg innenfor. Særlig for omsorgsetaten har det vært et slit å makte kuttene uten at det går for mye på bekostning av sluttbrukerne. Ramma etaten fikk å forholde seg til, var 51,5 millioner kroner.

Helse- og ogsorgsjefen og hennes stab har likevel klart å legge fram to alternativer. Begge ble presentert for kommunestyret onsdag. Det som i hovedsak skiller de to alternativene, er at i det ene opprettholdes Skibotn omsorgssenter, riktignok i en sterkt redusert form, mens det i det andre legges ned, og brukes til andre medisinske tjenester, som blodprøvesentral og liknende. Det skal videre være mulighet for å etablere inntil seks lettere omsorgsplasser ved behov i Skibotn.

Ifølge helse- og omsorgssjefen vil alternativ to gi en underdekning på 0,7 millioner i 2012, og et overskudd på 1,2 millioner i 2013 i forhold til gitt ramme. Med alternativ én klarer en ikke å holde ramma.

I torsdagens møte la Arbeiderpartiet og Fjordfolket fram et omfattende endringsforslag. En vesentlig forskjell i forhold til rådmannens innstilling er at begge omsorgssentrene beholdes, og at kommunen skal tilby inntil 20 plasser ved Åsen og inntil seks plasser ved Skibotn omsorgssenter, og ytterligere tre plasser ved behov. Forslaget innebærer videre at demensavdelinga flyttes til Åsen.

Forslaget inneholder videre flere forslag til økte inntekter og reduserte kostnader. Blant anna at kommunen ved å bosette inntil fem flyktninger kan få inntil 3 mill. i økte inntekter i 2012.

Administrasjonen skal ifølge forslaget utrede en rekke innsparingsmuligheter på flere områder, og blant anna vurdere hele organisasjonen. Deretter skal endelig budsjett for 2012 behandles i kommunestyret i mai.

Rådmannen gjorde det klart at administrasjonen ville få store problemer med å kunne klare ytterligere utredninger innafor den gitte fristen.
– Vi har jobba med budsjettprosessen i ni måneder, og nå begynner det å slite sterkt på organisasjonen, sier hun til iStorfjord.

Heller ikke helse- og omsorgssjefen kunne skjule sin frustrasjon over pålegg om å gjøre jobben på nytt:
– Jeg vet ikke mi arme råd, utbrøt hun fra kommunestyrets talerstol.

Ved voteringa ble forslaget fra Arbeiderpartiet og Fjordfolket vedtatt. Senterpartiets tre representanter stemte for rådmannens alternativ to.

Øistein Nilsen, som la fram forslaget som ble vedtatt, sier at man ikke vet hvordan resultatet blir i forhold til vedtatt ramme.

– Men det er det administrasjonen skal finne ut til kommunestyremøtet i mai. Da må kommunestyret ta en avgjørelse, sier han.