Vanntårnet på Brenna.
Vanntårnet på Brenna.

Får stå - mot Senterpartiets stemmer

KOMMUNESTYRET skal mandag ta stilling til skjebnen for vanntårnet på Brenna, det mest monumentale minnet fra 2. verdenskrig i kommunen.

Vanntårnet står på grensa mellom to boligtomter, og tårnets skjebne har vært behandla i kommunale organer flere ganger tidligere. På 80-tallet ble det vedtatt å rive tårnet for å frigjøre de to to boligtomtene.

Dette vedtaket ble senere oppheva av kommunestyret, og administrasjonen fikk i oppgave å søke om ekstern finansiering til å sikre tårnet slik at det kunne bevares som et krigsminne.

Siden har tårnet svevd mellom liv og død, så å si, fram til Styret for plan og drift  igjen satte saka på dagsordenen i forbindelse med behov for kommunale tomter.

Etter at en oppdatert prosjektbeskrivelse ble lagt til grunn for en søknad om finansiering  for å sette tårnet i stand i forbindelse med 75/70-årsmarkeringene i 2015, har riksantikvaren innvilga et tilskott på 45000 kroner til istandsetting av tårnet.   Fylkeskonservator Anne Karine Sandmo ga søknaden sin fulle støtte.

– Krigsminner har fått nytt fokus i Storfjord gjennom kommunens deltakelse i prosjektene Krigsminnelandskap Troms og Kompetanseløft i Kulturminnevernet. Begge prosjektene har politisk forankring.  Å rive vanntårnet vil være i strid med kommunens deltakelse prosjektene. Krigsminnene i Storfjord er en del av verdenshistoria, og ikke bare spor etter hendelser lokalt. Det skriver rådmannen i sin saksframstilling til kommunestyret. Der heter det videre:

– Dette tilskuddet gjør det mulig for Storfjord kommune å ivareta vanntårnet som et lett tilgjengelig og synlig symbol for andre verdenskrig. Bevaring av vanntårnet vil også gjøre det aktuelt å jobbe videre med ei trinnvis utvikling av et friluftsmuseum som formidler hvilke hendelser som fant sted i Storfjord.


Rådmannen innstiller på  at kommunestyret stadfester sitt vedtak fra sak 27/08 om å verne vanntårnet for riving, og godkjenner gjennomføring av istandsettingstiltakene. Nå er det altså pp til kommunestyret om man vil ta vare på det siste monumentale krigsminnet fra 2. verdenskrig. Et eventuelt spørsmål om riving må i så fall på høring til Troms fylkeskommunes kulturminneavdeling.

Siste: Kommunstyret vedtok i dag med 14 mot tre stemmer å bevare vanntårnet. Det var Senterpartiets tre representanter som stemte mot.

Flere bilder:

Vanntårnet på Brenna