Dømt for forsikringsbedrageri og økonomisk utroskap
EN MANN i 60-årene er i Nord-Troms tingrett dømt til ubetinga fengsel i 30 dager og til å betale saksomkostninger til det offentlige med 3000 kroner.
Han var også tiltalt for å ha vært i besittelse av HB, men ble frikjent.
Mannen var satt under tiltale etter Straffeloven paragraf 272 første ledd for å ha ødelagt eller skada en forsikra gjenstand eller på annen måte fremkalt et forsikringstilfelle i den henskt å få utbetalt en forsikringssum, eller i sådan hensikt oppgitt uriktige opplysninger, eller gir det utseende av at et forsikringstilfelle er inntrådt eller å ha oppgitt til erstatning en gjenstand som ikke er forsikra eller ikke er til eller ikke er skada.
Av tiltalebeslutninga framgår det at grunnlaget for siktelsen er at han ved innsendelse av skademelding til forskringsselskapet, og under forsikringsselskapets befaring senere, oppga uriktig at to kjøretøyer hadde blitt påført skader i forbindelse med en husbrann på et tidligere tidspunkt, til tross for at kjøretøyene ikke ble påført slike skader i brannen som beskrevet i skademeldinga og under befaringa. Dette i den hensikt å få utbetalt et forsikringsbeløp han ikke hadde krav på.
Det var i september 2013 at var det branntilløp i et nabohus. Tiltalte bor et stykke ovenfor dette huset. Brannen ble slukket, men det brøt ut ny brann i løpet av natta, og huset brant ned til grunnen. Tiltalte var sikta for ildspåsettelse, men saken ble senere henlagt. De to bilene som er omtalt i tiltalen, tilhører tiltalte og var parkert utafor huset som brant.
Han er også tiltalt for å forvart eller lagra 1,5 liter brennevin som var ulovlig tilvirka, men ble altså frikjent på det punktet.
Ved en tilleggstiltalebeslutning i september i år er han også satt under tiltale for overtredelse av Straffelovens paragraf 275. Grunnlaget for tiltalebeslutninga er at han i egenskap av styreleder for et aksjeselskap betalte 73.135 kroner til et møbelfirma i Tromsø med selskapets bankkort. Betalinga gjaldt kjøp av møbler til privat bruk, og var selskapet uvedkommende, heter det i tiltalebeslutninga.
Han er også tiltalt etter Straffelovens paragraf 285, første ledd «for som skyldner under konkurs eller gjeldsforhandling etter loven å ha opptrådt slik at det var egnet til å hindre at et formuesgode tjente til dekning eller utnyttelse for fordringshaverne, eller uriktig oppgav eller vedkjente seg forpliktelser.»
Grunnlaget for tiltalebeslutninga er at han i tida 7. juni til 9. juli 2013 under bobehandlinga av konkursboet i firmaet han var styreleder og daglig leder for, i egenskap av styreleder og daglig leder, unnlot å gi bostyreren opplysninger om at selskapet hadde betalt møbler for 73.135 kroner som han hadde møblert sitt private hjem med. Møblene sto der fortsatt, og ble således unndratt fra bobeslag og dekning for fordringshaverne.
Retten finner det bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltalte har forholdt seg som beskrevet i tiltalebeslutninga, og at han har handla med forsett.
Ved straffutmålinga har retten lagt til grunn at det ved forsikringsbedrageri normalt skal reageres med ubetinga fengsel, med mindre det dreier seg forholdsvis beskjedne beløp, eller det foreligger særlige omstendigheter.
Retten kan ikke se at dette er tilfelle, og viser til at skadene på bilene ble taksert til om lag 40 000 kroner hvorav det alt vesentlige kan tilskrives forsikringsbedrageriet. Dette er etter rettens syn klart over det som kan anses som et beskjedent beløp. Etter rettens syn bør det også som et utgangspunkt reageres med ubetinga fengsel for bounndragelsen og økonomisk utroskap. Det kan i denne sammenheng vises til at der dreier seg om verdier av ikke ubetydelig omfang.
I formildende retning har retten bemerka at saken av ulike årsaker er blitt gammel, men finner likevel at det må reageres følbart, og at det ikke er grunnlag for betinga dom.
Nå må mannen sone 30 dager ubetinga fengsel og betale 3000 kroner i saksomkostninger
Dommen var enstemmig.