Demokratiets fall
Av Kristen-Are Figenschau
25. februar 2016. Merk dere datoen alle Storfjordinger! Hvorfor skal dere merke dere denne datoen?
Artikkelforfatteren Kristen-Are Figenschau. |
Jo, det var dagen da et regime som vi må helt tilbake til 1945 for å finne maken til, ble forsøkt gjeninnført i Storfjord. Det var dagen da demokratiet skulle avskaffes og diktaturet igjen skulle innføres.
Det koster å legge seg ut med, og å være uenig med Storfjords førstekvinne. Ei dame som jeg de siste årene har fått veldig stor respekt for og som jeg trodde sto for åpenhet, demokrati og alt det andre vi har lært å sette pris på, selv om det etter hvert er blitt en selvfølge i vårt samfunn. At en hver skulle kunne si sin mening og at det var både naturlig og lovlig å være uenige i sak og politikk var saker jeg trodde Anne Dalheim var en forkjemper for! Så feil kan man ta. Hvor mange andre av dere har tatt feil?
I artikkelen i «istorfjord» fremkommer hennes synspunkter som så graverende at det faktisk bør være noen flere enn bare innbyggere fra Skibotn som ser hvor feil ting er blitt. Her tar damen i bruk gamle og velkjente herskemetoder som å bruke mitt ansettelseforhold til Storfjord kommune for å kunne mene at jeg ikke har rett til å si hva jeg mener. Håper hun med dette å få meg «kalt inn på teppet» og oppsagt?
Gjelder dette alle ansatte i Storfjord kommune eller er det bare de som er uenige med Anne Dalheim? Når blir vi fratatt stemmeretten og hvem blir neste gruppe ut som får taushetsplikt, de ansatte på Coopen?
Anne Dalheim skriver: «Det er spesielt at ansatte tar seg den frihet å harselere med kommunestyrerepresentanter og sjikanerer navngitte representanter i kommunestyret.»
Hvor i all verden har hun lest dette?
Jeg har på ingen måte harselert med noen av våre høytstående politikere. Jeg har bare spurt Bente Bech om hvorfor hun ikke nå stiller de samme kritiske spørsmål som det hun gjorde før valget. «Djevelens advokat» er et helt vanlig utrykk ,brukt på den som hele tiden stiller kritiske spørsmål og ikke godtar svarene uten videre. Denne rollen hadde Bente Bech før valget og høstet stor applaus for det. Etter valget ble det helt stille, hvorfor det? Knakk den politiske ryggen da hun plutselig var i posisjon?
Dette, Anne Dalheim, er ikke å harselere eller sjikanere, verken med Bente Bech eller noen andre.
Så uttaler hun videre: Etter det jeg vet, så har kommunen et reglement for ansattes oppførsel på sosiale medier. Vil det være tenkelig at ansatte i private bedrifter uttaler seg negativt om sin arbeidsgiver? Neppe. Jeg mener likevel at alle bør tenke seg om på sosiale medier. Både ansatte og ikke-ansatte. Harselering og latterliggjøring hører ingen steder heime i offentlig debatt. Ansatte skal følge det politikerne har vedtatt, mener hun og sier at det bare handler om å holde seg til god, gammeldags folkeskikk.
Ja, det stemmer at kommunen har et reglement som jeg som ansatt kjenner godt til. At hun kan få seg til å insinuere at jeg ikke holder meg til disse må jeg faktisk be om at hun redegjør for. Hva er det jeg som kommuneansatt har brutt? Har ikke jeg på lik linje med enhver annen i Kommunen rett til å si hva jeg mener og stille kritiske spørsmål til hvem det enn måtte være i politikken? Jeg bruker ikke arbeidstiden min til å skrive innlegg, det gjør jeg på fritiden min.
Til slutt er det jo betimelig å spørre Anne Dalheim om hun alltid har opptrådt lojalt, ærlig og redelig? Hun har jo hatt flere kommunale jobber, både her i kommunen og andre steder. Kanskje er det gamle ordtaket om at «man skal feie for egen dør før man feier for andres» enda aktuelt?