Fakken_0064
I dag skal kommunestyret i Storfjord på befaring til Fakken vindmøllepark på Vannøya. Troms Kraft skal være guide.

– Stress og avmakt førte til at enkelte ble syke

Kampen mot vindmøllene på Fakken:

VINDKRAFT  Lokalbefolkninga på Vannøya etablerte aksjonsgruppa Nei til Fakken vindkraftverk i 2005, men ble overkjørt.

– Å oppleve å ikke bli tatt på alvor, å ikke bli tatt hensyn til som lokalbefolkning var vanskelig å akseptere. Stress og avmakt førte til at enkelte ble syke. Det opplyser lederen i aksjonsgruppa, Anne-Rose Eriksen, til iStorfjord.

 

I dag reiser kommunestyret i Storfjord på befaring til Fakken vindkraftverk. Troms Kraft (TK) betaler bussturen.

 

Etter det vi erfarer er det også TK som står som vertskap for kommunestyret på Fakken, og skal fortelle om vindkraftverket.  Troms Kraft Produksjon AS har, som vi tidligere har skrevet om, sendt inn konsesjonssøknad med konsekvensutredning for bygging av Rieppi vindkraftverk i Skibotndalen. Vindkraftverket er planlagt med inntil 26 vindturbiner. I tillegg er det søkt om ei 16 km lang 132 kV kraftledning fra Rieppi til Skibotn kraftverk.

 

Neste onsdag skal NVE orientere om TKs vindkraftplaner på et folkemøte i Skibotn. Kommunestyret skal behandle saken i desember.

 

Vi har spurt Ann-Rose Eriksen om hvilke erfaringer aksjongruppa gjorde i forbindelse med kampen mot vindmøllene. Hun har sendt oss denne oppsummeringa:

 

•  Vårt ønske var å få stoppet utbygginga, det klarte vi selvfølgelig ikke. Vi var altfor små, hadde lite midler til å kunne påvirke der det var mest hensiktsmessig. 

•  Vår tilnærming til saken var muligens feil samt at vi hadde liten erfaring med politiske prosesser 

•  Vi har en følelse av at vår kamp egentlig ikke hadde noe si overfor lokale og nasjonale myndigheter i det endelige vedtaket 

•  En sterk følelse av avmakt. Regelverket tar ikke hensyn til det menneskelige aspektet, som mental helse, trivsel, hva inngrepsfri natur gjør med mennesker – hvilken helsebot det er. 

•  Å oppleve å ikke bli tatt på alvor, å ikke bli tatt hensyn til som lokalbefolkning var vanskelig å akseptere. Stress og avmakt førte til at enkelte ble syke. 

•  Enkelte lokale politikere mente kraftselskapet måtte få ro til å gjøre jobben sin, det måtte bli ro rundt saken, dvs. Aksjonsgruppa måtte slutte å bråke! 

•  Troms Kraft har her fått mandat til å forvalte fakta og dermed “virkeligheten”, overfor myndighetene og folket. Troms Kraft som har næringsinteresser betaler selskap for å lage konsekvensutredning 

•  Klima er satt som overordnet mål, men vi vet nå at det er en sannhet med modifikasjoner. 

•  Energiselskapene har næringsinteresser og kraften som produseres blir eksportert 

•  Manglende lønnsomhet både samfunnsøkonomisk og bedriftsøkonomisk. Vindturbinene balanserer på stram line med hensyn til lønnsomhet. Store støtteordninger fra staten, mine og dine penger puttes inn i ulønnsomme prosjekt slik at selskapet skal få overskudd 

 

 

•  Vindkraftutbygging tar store arealer og hindrer andre, viktigere og større muligheter for å utvikle varige arbeidsplasser i reiseliv, fiskeri og tilrettelegging for fritidsboliger. 

•  Vindkraft kan ikke forenes med å utvikle varige arbeidsplasser i reiseliv, fiskeri, reindrift og matproduksjon basert på intakt natur 

•  Reduserer verdien av våre eiendommer, og mulighetene for steds-utvikling.