Galgojávre.
Galgojávre.

– Rotenonbehandling - overgrep mot samene

– VETERINÆRINSTITUTTETS mål med å rotenonbehandle alle vassdrag i Storfjord er å redde laksen i Skibotnelva. Dette er et overgrep mot reindriftsamene, og å ta en del av deres kultur og levevei.
Forsker Helge Bardal, Veterinærinstituttet.
Forsker Helge Bardal, Veterinærinstituttet.

Det skriver lederen i Helligskogen reinbeitedistrikt, Anna Lisa Båhl, i et brev til Fylkesmannen. Hun mener at aksjonen har skjedd over hodet på reindriftsutøverne i Skibotdalen. 

 

– Reindriftsamene henter vann fra kildene ved Galgojavre, og noen har brønn like ved vannet. Vi utnytter også urter og bær ved vannet og høster inn sennagress. Forskerne sier at de vil kjøre store tankbiler med vann til oss når de starter rotenonbehandlinga. Vi godtar verken rotenonbehandling eller vanntanker. Reinsdyr beiter på vekster og sopp ved vannene, i tillegg drikker de av vannet. Reindriftsnæringa er blitt fullstendig oversett i denne saken.

Dette er et brudd på folkeretten, fastslår Anna Lisa Båhl.

 

Etter å ha blitt informert om brevet fra Helligskogen reinbeitedistrikt til Fylkesmannen i Troms, skriver Helge Bardal i Veterinærinstituttet dette i en epost til iStorfjord: 

 

Galgojávri er ikke berørt av rotenonbehandlinga i Skibotn. Veterinærinstituttet har gjennomført et utredningsfiske i Galgojávri og Rihpojávri for å få bekreftet at G. salaris ikke finnes på røye i innsjøene. Fisketillatelse er gitt av Fylkesmannen i Troms. Det har ikke blitt funnet G. salaris 

Han viser til ay det tidligere er sendt ut informasjon til alle innbyggere i Storfjord kommune om rotenonbehandlinga i Skibotnregionen,  og i tillegg har reindriftsnæringa fått særskilt informasjon i forkant. 

– Helligskogen reinbeitedistrikt har også fått invitasjon til alle arrangerte informasjonsmøter, skriver Helge Bardal.