Lyngenfjord kommune? Bilde: Google Earth.
Lyngenfjord kommune? Bilde: Google Earth.

– Fordelene større enn ulempene

DET ER PricewaterhouseCoopers (PWC) som har laga utredninga om sammenslåing av kommunene Kåfjord, Lyngen og Storfjord.

I konklusjonen og anbefalinga heter det i utredninga:

«For å lykkes økonomisk er kommunene avhengig av å lykkes med å hente ut effektiviseringsgevinster. Dette gjøres enklest innenfor administrasjon, men bør også i en viss grad være mulig i selve tjenesteproduksjonen. I seg selv er ikke de økonomiske gevinstene tydelige nok til at de alene er godt nok argument for en kommunesammenslåing. Samtidig bør kommunene være bevisst endringene som er varslet i kommunenes inntektssystem. Sannsynligheten er stor for at små kommuner som Kåfjord, Lyngen og Storfjord vil få . vanskeligere økonomiske rammevilkår når det nye inntektssystemet for kommunene trer i kraft fra 2017· Det eneste som kan sikre kommunene samme forutsigbare inntektsnivå som i dag er faktisk at de slår seg sammen.
De viktigste positive konsekvensene ved en sammenslåing vil være større fagmiljø i hver enkelt tjeneste, tilgang på mer spesialisert kompetanse, større økonomisk fleksibilitet og muligheten til å bli en sterkere regional aktør. på den andre siden vil også sammenslåingen kunne medføre svakere politisk representasjon fra bygdene og en opplevelse av større avstand til politikere og saksbehandlere. Vi mener imidlertid ulempene ved en
sammenslåing kan forebygges gjennom nærdemokratiske tiltak, satsing på digitalisering, en grad av  funksjonsdeling og lokale servicetorg.
Totalt anser vi fordelene med en sammenslåing i Lyngenfjordmodellen å være større enn ulempene. Hvor store de positive og negative konsekvensene aven sammenslåing blir vil i stor grad påvirkes av hvilke valg kommunene tar i den videre prosessen fram mot sammenslåing og i driften aven ny kommune. Kommunenes felles historie som en tidligere samlet kommune, naturlig geografisk område og kulturelt mangfold gir et godt
utgangspunkt for en videre prosess. Med riktig organisering og oppfølging framstår Lyngenfjordmodellen som et naturlig valg med felles kultur og historie.
Vi anbefaler at utredningen følges opp i en ny prosess med de involverte kommunene. Formålet med den videre prosessen bør være utarbeidelse aven intensjonsavtale om sammenslåing, som igjen kan ligge til grunn for reelle forhandlinger og prosess fram mot endelig beslutning innen juni 2016.»

iStorfjord har intervjua Storfjord-ordfører Knut Jentoft om temaet kommunesammenslåing.
Se videoen her:  

 

Kommunesammenslåing