ToreOg AndersOle
Tore Hauge (t.v.) og Anders Ole Hauglid fortalte om boka de laga i 1995, og som NTRM nå relanserer.

– Et epos om overlevelse

BOKLANSERING – Denne boka er et epos om overlevelse

Det sa forfatter Anders Ole Hauglid da han og medforfatter Tore Hauge i kveld holdt foredrag i forbindelse med at Nord-Troms Museum relanserer boka deres, De brente våre hjem.

– Folk i Finnmark og Nord-Troms ville heller heim til ruinene etter sine hjem enn å bli hos venner der de var evakuert, sa han.

 

– Boka er også en hyllest til alle de som gav sine liv i kampen mot nazismen, føyde han til. 

 

Boka som kom i 1995, har lenge vært utsolgt, og etterspørselen etter den har ført til at boka ble trykt opp i nytt opplag.

 

Anders Ole Hauglid og Tore Hauge fortalte om hvordan ideen til boka først ble født og om arbeidet med innsamling av bilder og billedopplysninger.

 

Det har vært en vanlig oppfatning at nedbrenninga ble utført fordi tyskerne skulle gjøre det vanskelig for russerne å følge etter - noe tyskerne var sikre på at de ville gjøre.

 

– Men det var aldri russernes hensikt, og de kom heller aldri lenger enn til Tana bru, påpekte Anders Ole Hauglid. Når tyskerne likevel fortsatte ødeleggelsene, var det ifølge Hauglid fordi de ville forhindre at eksilregjeringa i London skulle kunne etablere seg i et fritt norsk område.

 

Han pekte også på at forsvarssjef kronprins Olav hadde oppfordra befolkninga til ikke å la seg evakuere, og om mulig gjøre motstand mot okkupasjonsmakta.

– Men folk hadde ikke noe valg, og da kronprins Olav kom med oppfordringa, var mange allerede evakuert. Oppfordringa virka derfor som salt i såret, mente han.