Oppdrettsområder
I den interkommunale kystsoneplanen er det foreslått å opprettholde tre konsesjonsområder. Signaldalelvas Grunneierlag vil ha lukkede anlegg.

– Det eneste forsvarlige er lukkede anlegg

Signaldalelvas Grunneierlag SA om kystsoneplan:

KYSTSONEPLAN Signaldalelvas Grunneierlag SA stiller seg sterkt kritisk til konklusjonene i høringsutkastet til interkommunal kystsoneplan for Kåfjord, Lyngen og Storfjord kommuner.

Om konklusjonene opprettholdes etter høringa, mener grunneierlaget at det eneste forsvarlige er å stille krav om lukkede anlegg med utslippsrensing.

I planen konkluderes det med at  akvakulturanlegg har liten betydning for det biologiske mangfoldet. Det er ikke grunneierlaget enig i, og anbefaler en revurdering av oppdrettsaktivitetens betydning for det biologiske mangfoldet. 

 

I planen er det anslått at  verdiskapninga av akvakulturnæringa vil kunne gi lokale ringvirkninger  i form av ni årsverk.

– Som representant for elveeiere i Signaldalsvassdraget etterlyser vi tilsvarende vurderinger av potensialet for å utnytte fiske i friske elver og en frisk fjord, skriver grunneierlaget i høringsuttalelsen, og føyer til: 

– Vi har grunn til å anta at merverdien av et kommersielt laksefiske i friske elver ved en frisk fjord vil overstige ni årsverk fordelt på grunneierne til Skibotn- og Signaldalsvassdraget. 

 

Signaldalelvas Grunneierlag viser videre til at storsamfunnet skal bruke om lag 30 millioner kroner på bekjempelse av lakseparasitten Gyrodactylus salaris fra Storfjordregionen - i hovedsak for å verne omliggende vassdrag mot smitte, men også for å gjenoppbygge lokale friske fiskestammer. 

– For oss blir det absurd at storsamfunnet bruker store beløp på å rette opp skader fra oppdrettsnæringas aktiviteter når vi lokalt iverksetter næringer som truer denne gjenoppbygginga, skriver grunneierlaget, og mener altså at om konklusjonene opprettholdes etter høringa, er det eneste forsvarlige å stille krav om lukkede anlegg med utslippsrensing.