– Anbefales på det sterkeste
Kommunens søknad om midler til vanntårnet:
STORFJORD KOMMUNE har søkt om tilskudd til bevaring av krigsminner på Brenna. Fylkeskonservator Anne Karine Sandmo anbefaler søknaden på det sterkeste.
Fylkeskonservator Anne Karinse Sandmo. Her på en befaring på Frøyanlegget. Arkivfoto. |
Søknaden er nå videresendt riksantikvaren.
Søknaden gjelder midler til å restaurere et svært spesielt og interessant krigsminne - vanntårnet på Brenna - samt verdiskapingsmidier for å tilrettelegge og ta i bruk kulturminnet som utviklingsressurs for kommunen, gjennom å skape et tilbud til reiselivet, skolene og lokalbefolkningen.
– Troms fylkeskommune vil på det sterkeste anbefale søknaden.
I tillegg til å ha en viktig og interessant historie fra andre verdenskrig - en historie som involverer både okkupasjonsmaktens behov for infrastruktur og lokalbefolkningens skjulte kamp mot overmakten - er også vanntårnet en visuell severdighet med tydelige skulpturelle og arkitektoniske kvaliteter. Med sin ranke og høyreiste form utgjør dette slanke og monumentale kulturminnet et høyst uvanlig blikkfang i landskapet, skriver fylkeskonservatoren i sin anbefaling.
Målet med restaureringen er å sikre betongkonstruksjonen. I tillegg til selve vanntårnet planlegges det også å fjerne vegetasjonen fra det tyske rekreasjonsområdet nedenfor vanntårnet.
– Dette er også et sjeldent og spesielt kulturminne med blant anna rester av en tørrrmurt fontene, en ekstra luksus i forbindelse med at vanntårnet ble etablert. Vi kjenner ikke til tilsvarende anlegg, og ser potensial for å vurdere vanntårnet og rekreasjonsområdet i fredningssammenheng. Kontrasten i disse to anleggene - vanntårnet og fontenen - gir en nærhet til tankegangen bak det tyske dagliglivet i det okkuperte Storfjord som vi sjelden ellers får oppleve.
Fylkeskonservatoren skriver at vanntårnet er synlig og «merkelig» som et fremmedarta kunstverk i skogkanten, og vil tiltrekke seg oppmerksomhet fra alle som drar gjennom området.
– Det egner seg derfor godt som kulturminnebasis i et verdiskapingsprosjekt. Med informasjonsskilt og parkeringsplass ser vi for oss at kulturminnet vil få folk på gjennomreise til å stoppe i Storfjord, noe som vil få positive ringvirkninger for næringslivet i kommunenm heter det mellom anna i anbefalinga.
Storfjord kommune har søkt om ialt 155.000 kroner til prosjektet.