TemElectric3
Her er Team Electric fra Rossfjord. Foto: Privat.

Nordnes-ras uten flodbølge?

NORDNES En gjeng barn og unge fra Rossfjord ungdomsklubb i Lenvik har løst problemene i forbindelse med ras fra Nordnesfjellet.

Gruppa kaller seg Team Electric, og er meldt på First Lego League. Det er en teknologi- og kunnskapskonkurranse hvor det konkurreres i forskning, profilering og robotkjøring. I år handler oppdraget om naturkatastrofer. 

– Vi har forsket på Nordnesfjellet, som vil rase ut en dag. Dette skal vi presentere på finaledagen 9. november på Finnsnes, opplyser de til iStorfjord. 


Vi har lest mye om Nordnesfjellet og fått hjelp fra mange fagpersoner som jobber med løsninger rundt fjellet.  I tillegg til dette har vi laget en modell som viser vår løsning, forteller de.
 
I løpet av høsten har gruppa vært innom mange løsninger, men til slutt bestemte de seg for denne løsninga:

– Vi vil bygge to demninger med vei over fjorden. I demninga skal det være sluser som stenger tilførselen av vann. Den nederste demninga åpner slusene samtidig som en pumpe pumper ut vannet av fjorden. Da stenges slusa i demning nummer to. Fjorden er nå tom for vann. Vi tenker da at vi kan sprenge det ustabile partiet Jettan. Steinen fra fjellet vil da havne i den tomme fjorden. Steinmassene vi bli hentet av lastebiler og solgt til for eksempel veibygging. Dette vil bidra positivt til den økonomiske biten siden løsninga vår kommer til å koste en del.

 

Nå gjenstår det bare å se hvordan ideen fra de unge forskerne blir mottatt...

 

TemElectric2.png

Og her er modellen av løsninga.  Foto: Privat.

 

TemElectric1.png

Her er gruppa i arbeid med modellen.  Foto: Privat.